Lake Manitouwabing Residence / MJMA

first_imgCopyHouses•McKellar, Canada Photographs Projects Architects: MJMA Area Area of this architecture project Interior Design: Landscape Architect: Houses ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/910959/lake-manitouwabing-residence-mjma Clipboard “COPY” Canada Lake Manitouwabing Residence / MJMASave this projectSaveLake Manitouwabing Residence / MJMA Structural Engineer: CopyAbout this officeMJMAOfficeFollowProductsWoodGlass#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesMcKellarCanadaPublished on February 12, 2019Cite: “Lake Manitouwabing Residence / MJMA” 12 Feb 2019. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogPartitionsSkyfoldChoosing the Skyfold Wall for Your SpaceGlass3MSun Control Window Film in MarkthalBathroom AccessorieshansgroheBath & Shower ThermostatsCabinetsFlorenseCabinet – FloAirWood Boards / HPL PanelsBruagStair Railing – CELLON®LightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenBathroom AccessoriesBradley Corporation USAHigh Speed Hand Dryers – Aerix+BoardsForestOneLaminate – EGGER laminatesAcousticSchöckStaircase Insulation – Tronsole®Metal PanelsRHEINZINKPanel Systems – Horizontal PanelWall / Ceiling LightsA-LightAccolade Wall Light at River Dental OfficeBricksStröherClinker Brick Slips – StiltreuMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Photographs:  Shai Gil Manufacturers Brands with products used in this architecture project Save this picture!© Shai Gil+ 15Curated by Martita Vial Share 2018 MJMA Area:  2 m² Year Completion year of this architecture project Manufacturers: Western Window Systems, Legrand, Owen Sound Ledgerock, Stuv, Elemental, Muskoka Custom Cabinets, Phantom Screens ArchDaily MJMA Year:  Blackwell City:McKellarCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Shai GilRecommended ProductsWindowsKalwall®Facades – Window ReplacementsWoodEGGERLaminatesDoorsGorter HatchesRoof Hatch – RHT AluminiumWoodBruagBalcony BalustradesText description provided by the architects. A Toronto family required a new four-season residence to replace their existing 1930s structure on a west-facing peninsula with the goal of maximizing outdoor living and entertaining. An interlocking plan allows for indoor spaces to support a central outdoor living space as a weather protected microclimate extending seasonal use. The definitively modern structure is designed to cascade and hover over the grade, to blend with the landscape, and to have a quiet presence from the water.Save this picture!© Shai GilThe project was developed around the goal of enhanced outdoor living and social gathering. A rectangular plan is carved to create interlocking outdoor terrace and courtyard spaces featuring an expansive and levitating lake deck and screened porch. Extensive flat roofs recall warmer latitude mid-century precedents and float outward to frame the quintessential Canadian shield horizon. The greater plan has a clear singularity with its opaque outer shell retaining the intimacy and humility of cottage vernacular. At the heart of the design is a central courtyard, featuring a uniquely clefted rock, curated to speak to the power of its place as well as its affinity to the project’s design parti. A large screened porch has three sides of retractable insect screen – wide open or bug-free – dependent on season. The plan is divided into three east-west program bars with public living placed on the south west, private living on the north east, framing the outdoor living space in between. A ‘sharkfin’ clerestory roof captures morning light to internal rooms.Save this picture!© Shai GilThe site’s orientation is south and west, collecting warmth, light and views throughout the day. The building sits low on the land and steps along its length to connect with the landscape. The building sits quietly back from the water behind a stand of archetypal pines. The flat roof bungalow shelters both indoor and outdoor living spaces and presents two dominant relationships based on orientation – transparent and open to the south west, opaque and protected to the north east. The main living and eating areas backstop the length of the outdoor space and is oriented directly to a view of the spring and fall equinox sunsets which disappear precisely into an open channel between two islands at the far side of the lake. A bar of bedrooms is located along the private portion of the site opening out to a southern lagoon, affording east morning light and oblique lake views. Save this picture!© Shai GilThe residence is designed to take advantage of passive heating and cooling orientations and to create a shelter outdoor microclimate. Deep overhangs and large glazed areas on the south and west were modeled to protect from solar build up in summer and allow for heating gains in winter. North and East faces are heavily opaque, minimally articulated, and highly insulated to protect from winds and heat loss. Operable windows on all sides are designed for cross ventilation and passive cooling. Concrete radiant floor heating contributes to energy conservation and creates a heat sinks through the day and night. A high efficiency boiler, HRV, and convection wood stove reduce overall energy consumption. A taught envelope design, R-35 roof, and low-E glazing maximize performance. The building reuses the clearing of the existing structure and careful tree protection minimizes tree loss. Save this picture!PlanSave this picture!SectionThe clients wished to remain connected with the land and to dwell outdoors as much as possible to help achieve greater health and wellness. The design focused on these goals – a low and stepping siting, large percentage of operable windows, maximized wood finishes and cladding, simple bold exterior, sheltered space within the building roofs, and solar modeling. All elements conspire to create fluid indoor/outdoor spaces and greater connection with nature.Save this picture!© Shai GilThe project strives to embraces outdoor living and extend it through the seasons. In doing this it generates a formal response driven by the site and a clear client driven goal creating highly social and healthy outdoor space. In doing this it develops and reconciles the building’s formal language with the requirements of the site and orientation. It provides clean lines, abundant light, and connection with nature while achieving a humble and contextual form that harmonizes with its context.Project gallerySee allShow lessTZ Office / AE ArchitectsSelected ProjectsARIA Resort and Casino / Pelli Clarke Pelli ArchitectsSelected Projects Share Lake Manitouwabing Residence / MJMA “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/910959/lake-manitouwabing-residence-mjma Clipboardlast_img read more

Tiptree pushes new lines

first_imgTiptree Patisserie, part of Wilkin & Sons group, has launched a range of cake bars and flapjacks targeted at the coffee shop, hotels and deli sectors. The products, branded Yours to Enjoy, include five cakes and 10 bars.Wrapped cakes, which have a shelf-life of two weeks, include lemon drizzle, coffee & walnut, Bakewell, chocolate fudge and carrot cake. The individually wrapped bars comprise four varieties of flapjack, shortbread products and brownies with a three-month shelf-life.last_img

Players Giving Back

first_imgToo often we view headlines that report on some pro-athlete being arrested for some alleged crime.  No sport has a corner on this type of news.  That is why when the Cincinnati stations carried the story of the “Make A Wish” Foundation arranging a special day for  a young man at a Reds baseball game was a breath of fresh air.This young man’s favorite player is Brandon Phillips, and even though Brandon is on the disabled list, he came to the park and played catch with the young man.  Brandon also asked the young man to autograph his T-shirt before he autographed several items for the young boy.Jay Bruce took the young man to lunch before he had to report to the ball park.  During the game, this young man got to sit in the booth with Chris Welch and Tom Brennamen.  I doubt if any amount of medicine could have helped him more than that day with the Reds.This is just one example of athlete’s giving back.  Most of this is not reported in the 30 minutes usually allotted to local news.  Great job, Cincinnati Reds.last_img read more