Social Housing in Angers / Studio Bellecour Architects

first_imgCopyAbout this officeStudio Bellecour ArchitectsOfficeFollowProductConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureSocial HousingDabasHousingAngers3D ModelingFrancePublished on May 27, 2011Cite: “Social Housing in Angers / Studio Bellecour Architects” 27 May 2011. ArchDaily. Accessed 12 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogPanels / Prefabricated AssembliesTechnowoodPanel Façade SystemCompositesMitrexPhotovoltaic Solar Cladding – BIPV CladdingMetal PanelsAurubisMill Finished Copper: Nordic StandardDoorsRaynorThermal Sectional Doors – FlexFamily™SinksBradley Corporation USASinks with WashBar Technology – Verge LVQ SeriesExterior DeckingLunawoodThermowood DeckingStonesCosentinoNon-slip Treatment – Dekton® Grip +Metal PanelsSherwin-Williams Coil CoatingsValflon® Coating in Edmonton Public LibraryWallcovering / CladdingLinvisibileLinvisibile Boiserie and Skirting Systems | OrizzonteMineral / Organic PaintsKEIMMineral Paint in Beethoven HausWall / Ceiling LightsEureka LightingCeiling Recessed Lights – OutlineFurnitureFrapontWood Furniture and EquipmentMore products »Read commentsSave想阅读文章的中文版本吗?昂热社会住宅 / Studio Bellecour Architects是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” 2010 France Social Housing in Angers / Studio Bellecour Architects Social Housing Save this picture!© Philippe Caumes+ 71 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/137223/social-housing-in-angers-studio-bellecour-architects Clipboard Architects: Studio Bellecour Architects Area Area of this architecture project CopySocial Housing•Angers, France Area:  8042 m² Year Completion year of this architecture project ArchDaily Photographs:  Philippe Caumes, Nicolás Borel, Willy BerrText description provided by the architects. The project sets within a mission of movement and punctuation. With this framework, a typological approach seeks to combine the urban scale of the street with its surrounding area. The project maintains the necessary “boundaries” between the building and the street while taking into account the area’s density. The result produces an intimate residential atmosphere while maintaining the autonomy of the individual units, which break away from the standard “concrete block” and its the negative stereotyping. Save this picture!© Nicolás BorelRecommended ProductsPorcelain StonewareApavisaSlabs – ConcreteWoodAccoyaAccoya® CanalsPanels / Prefabricated AssembliesULMA Architectural SolutionsFretwork Facade PanelThus the project is organized into a gathering of buildings sectioned in rhythm with the urban design : – A well-handled gap separates the structures so that their individuality is maintained, yet they all have corresponding foundations so that a single and continuous reading of the urban landscape is achieved.- Transparencies and visual escapes produced by the gap between structures finds focus in the patios distributed among the large street-facing apartments. These patios initiate a smooth transition between public and private areas.- In slight contrast to the regular rhythm of the buildings, a dynamic ensemble of rooftops tipped with slightly asymmetrical angles house attics for the apartments. Save this picture!© Philippe CaumesThe project flirts with false symmetry and vibrations established by slight variations of a serial logic.Moreover, the urban dimension earns its place amongst the strong goals of the urban project in Angers:Save this picture!© Willy Berr- A united front is presented from the ground (e.g., from Banchais street). One section settles there, bordering Marguerite Legros street, which in turn crosses the existing block (image 1). Where the street makes two building façades face each other between two breaks, perspectival depth is created along with a connection forged between the two sides of Le Gouz street.- From Deux Croix boulevard, an initial plot (image 2) creates a rhythm along to which the first section of the building responds visually. The sequence ends roughly a dozen meters behind this section, Le Gouz 2. Distant dialog pulls the project towards the town so that the two feel more united. Save this picture!© Philippe Caumes- In Banchais street, the question here is of the same scale as the neighbouring buildings, as the street is mainly made of pavilions. This transition lies on a singular element, such as a section (image 3) which would shift to find once again the alignment of the street and neighbouring buildings.Save this picture!plan 01Project gallerySee allShow lessIn Progress: Taiyuan Museum / Preston Scott CohenArticlesVideo: Football for HopeArticlesProject locationAddress:Angers, FranceLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Social Housing in Angers / Studio Bellecour ArchitectsSave this projectSaveSocial Housing in Angers / Studio Bellecour Architects Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/137223/social-housing-in-angers-studio-bellecour-architects Clipboard Photographs “COPY” Projectslast_img read more